«Το μήλο της Έριδας… και άλλες Jazz ιστορίες». Είδαμε στο θέατρο Σοφούλη και σχολιάζουμε
16 Οκτωβρίου 2018 1922 Views
.
Είδε και σχολιάζει η Ντόρα Παπάζη
Βρεθήκαμε στην πρεμιέρα της παράστασης όπου το λιλιπούτειο κοινό μας έκανε να αισθανθούμε κάπως περίεργα στην αρχή, η μαγική θεατρική συνέχεια όμως, μας αποζημίωσε. Ανάμεσα, λοιπόν, σε μπαμπάδες, μαμάδες και μικρούς απαιτητικούς θεατές στριμώχτηκα και εγώ, ώστε να παρακολουθήσω την πρεμιέρα της παράστασης «Το μήλο της Έριδας… και άλλες jazz ιστορίες» από την εταιρεία θεάτρου Theatraction.
Σε ένα πραγματικά γεμάτο από κόσμο θέατρο Σοφούλη ξεδιπλώθηκαν με εξαιρετικό τρόπο οι ιστορίες που συνθέτουν τον μυθολογικό Τρωικό κύκλο. Οι συντελεστές της παράστασης κατόρθωσαν να αποδώσουν με απλότητα και αμεσότητα ολόκληρη την ιστορία του Τρωικού πολέμου κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μικρών και… μεγάλων παιδιών για μιάμιση ώρα. Οι Ολύμπιοι θεοί, οι ήρωες του Ομήρου με τα κατορθώματά τους παρήλασαν στη σκηνή σε διανομή μόλις τεσσάρων ηθοποιών, που κατάφεραν, ωστόσο, να ανταπεξέλθουν αξιόλογα στους πολλαπλούς τους ρόλους. Και αν αναρωτηθεί κανείς, τι απαιτήσεις μπορεί να έχει το παιδικό θέατρο, η απάντηση βρίσκεται στο ότι το παιδί μπορεί να γίνει ο πιο αυστηρός κριτής, αφού οι αντιδράσεις του θα είναι άμεσες και εντελώς αυθόρμητες. Για να αγγίξεις, επομένως, την παιδική ευαισθησία και να ενθουσιάσεις το μικρό σου θεατή δε χρειάζεται μόνο συνέπεια στο θεατρικό κείμενο και υποκριτικό ταλέντο. Η Theatraction το γνωρίζει καλά αυτό και έτσι είδαμε τους ηθοποιούς- πολυμηχανήματα να χορεύουν, να τραγουδούν, αλλά και να… ραπάρουν, επιτυγχάνοντας να συνεπάρουν το νεαρό κοινό.

.
Η Μάρι Χεκιμιάν κατάφερε να μεταφέρει ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής μυθολογίας στο θέατρο χωρίς να αλλοιώσει ούτε στο ελάχιστο την παράδοση των Κύκλιων επών και σύστησε με επιτυχία τον φανταστικό κόσμο του Ομήρου στα παιδιά με ένα κείμενο σε γλώσσα απλή μα πλούσια σε έκφραση. Αυτό το κείμενο «ζωντάνεψε» η σκηνοθέτιδα της παράστασης, Δέσποινα Σαρόγλου, που δημιούργησε ένα θεατρικό αποτέλεσμα με ροή –εξαιρετική η σκηνική διαδοχή των μύθων- για το οποίο φάνηκε ότι είχε προηγηθεί πολλή δουλειά και καλή συνεργασία μεταξύ συντελεστών. Το αρκετά μινιμαλιστικό σκηνικό και τα κοστούμια της παράστασης επιμελήθηκε η Αγγελική Κουρμουλάκη, που κατόρθωσε με βασικά και λίγα υλικά, αλλά μάλλον πολλή φαντασία να αναπαραστήσει τον Δούρειο ίππο ή την αιχμαλωσία του Πολύφημου μέσω έξυπνων εικαστικών ευρημάτων. Πολύ καλός και ο φωτισμός του Ανέστη Ατακτίδη που ολοκλήρωσε το εντυπωσιακό –για τα παιδιά- σκηνικό.

Πώς ακριβώς επιβεβαιώνεται η επιτυχία του συγκεκριμένου θεατρικού εγχειρήματος και πώς αξίζει κανείς να το κρίνει; Βάσει, φυσικά, των εντυπώσεων των μικρών θεατών. Εφόσον τα παιδιά φάνηκε να το απολαμβάνουν, να εκδηλώνονται με γέλια και χειροκροτήματα και να βγαίνουν από το θέατρο με ένα τεράστιο χαμόγελο στα πρόσωπά τους, νομίζω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στην Theatraction.
Ως θεατρόφιλη και εν δυνάμει εκπαιδευτικός συστήνω, λοιπόν, να πάρετε τα παιδάκια σας, τους μαθητές σας και να παρακολουθήσετε το έργο. Αν και δεν πρόκειται για εντυπωσιακή παραγωγή σε θέμα οικονομικού προϋπολογισμού, αποδείχθηκε ότι τελικά αρκούν το ταλέντο, η δουλειά και μια… ντισκομπάλα, για να «κλέψουν» την παράσταση!
.
«ΤΟ ΜΗΛΟ ΤΗΣ ΈΡΙΔΑΣ… ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ JAZZ ΙΣΤΟΡΙΕΣ»
θέατρο Σοφούλη
-Κάθε Σάββατο στις 18:30
-Πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ
